Frederikssund Kommunes logo

Hække

I Frederikssund Kommune er hække er opdelt i to grupper; Hække og pur og Hækkekrat. Hvor hækkekrat skal fremstå som kasseformede krat bestående af flere forskellige arter af buske, skal hække og pur fremstå mere regelmæssige og tætte samt bestå af én eller flere rækker/flader af buske af samme art.

Ved skoler, dag- og døgninstitutioner ses oftest hækkekrat.

Det meste hækkekrat og hæk og pur klippes én gang årligt. Dog ikke alle hække og pur klippes lige mange gange, og de er derfor sorteret i Hække og pur, som klippes én gang årligt og Hække og pur (2-klip), som klippes to gange årligt.

Fast klipningTidspunkt for udførelseBeskrivelse
Hække og purÉn gang inden 1. augustKlipning gælder følgende arealer: administrationsejendomme, kultur- og fritidsgrunde, idrætsarealer, skoler, daginstitutioner, dag- og døgntilbud, ældrecentre, ældreboliger, familieafdelingens arealer samt udearealer på kommunale ejendomme
Én gang inden 15. septemberKlipning gælder kun øvrige grunde
Hække og pur (2-klip)1. gang inden 15. juniKlipning gælder alle arealer med 2-klip hække
2. gang inden 1. oktober
HækkekratÉn gang inden 1. augustKlipning gælder følgende arealer: administrationsejendomme, kultur- og fritidsgrunde, idrætsarealer, skoler, daginstitutioner, dag- og døgntilbud, ældrecentre, ældreboliger, familieafdelingens arealer samt udearealer på kommunale ejendomme
Én gang inden 15. septemberKlipning gælder kun øvrige grunde

Ved udfordringer såsom vejrforhold, kan der forekomme overskridelser af ovennævnte datoer.

Hvorfor klipper vi som vi gør?

Vækstsæsonen for hække ligger ca. fra maj til juni. Jo oftere der klippes des skarpere står hækkens kanter også. Normalt klippes hække senest i august, da nye skud ellers ikke når at blive klar til frosten. Det kan måske undre nogen, at vi i Frederikssund Kommune også klipper hæk i september, eller at vi ikke klipper alle hække mindst to gange om året, men det er der flere grunde til.

  • Det vigtigste for os er sikkerhed og fremkommelighed. Hækkens placering er derfor vigtig. Står hækken f.eks. langs et stærkt befærdet fortov midt i byen, er den vigtigere at holde skarp end en hæk langs med en ødet sti i et industrikvarter. I det tilfælde er det altså realistisk at fortovs-hækken klippes oftere end sti-hækken.
  • En anden faktor for klipningen er hækkenes artssammensætning. Består en hæk kun af samme art (hække og pur), kan det betyde meget for hækkens udformning, hvornår og hvor ofte den klippes, da visse arter er mere aggressive eller hårdføre end andre. Det kan selvfølgelig også have stor betydning, selvom det er et hækkekrat, men her er det sværere at klippe efter, fordi der kan være arter med meget forskellige behov, og artssammensætningen har derfor begrænset betydning for klipningen.
  • Et tredje væsentligt forhold er økonomi. Kommunens hække klippes primært én gang årligt, pga. af årlige nedskæringer.

Oplever du udfordringer med en kommunal hæk er du velkommen til at tippe os i app’en ’Tip Frederikssund’.

Vil du læse mere om driften af vores parker og grønne områder, så finder du den særlige arbejdsbeskrivelse hér

Vil du se hvilke elementer vi drifter i dit område, kan du gå ind på Frederikssundkortet og vælge Vej og Park i menuen hér